Ušteda energije u kućanstvu

Uštedite do 20 % energije i novca

Ušteda energije u kućanstvu

Poznato je da hrvatski radnik već dugo radi za golo preživljavanje od mjeseca do mjeseca, a penzioneri preživljavaju radeći u „fušu“ po kontejnerima i da najveći dio primanja (kad ih dobiju) odlazi na troškove stanovanja. I kad oni ne plate do zadanog roka svoje režijske dugove, efikasan mehanizam za utjerivanje tih dugova kojega je ustrojila „socijalna država“ odmah svoju oštricu pokaže na djelu i taj čas vam isključe dovod struje, plina, vode, grijanja, i upravo tada običan čovjek osjeti beskrajno tvrd i licemjeran đon „pravne“ i „socijalne“ države koja je spremna tako iscipelariti i pokazati svoju nadmoć i mišiće obiteljima s malom djecom ili osamdesetgodišnjim starcima za nekoliko stotina kuna duga.
 

Pošto nemate dovoljno moći suprotstaviti se korumpiranoj administrativno-birokratskoj aždaji, nemate poznanstava, kumova, rođaka ili partijskih drugova „u vrhu“ koji bi vas zaštitili ili jednim potpisom vaše nevolje izbrisali ili prolongirali, ostaje vam samo pogrbiti se, posuditi od boljestojećeg poznanika ili skrušeno priznati svoj preveliki grijeh i platiti režijske troškove onoj istoj aždaji koja vas je i dovela do prosjačkog štapa, ili odrađivati dodatne smjene skupljajući plastičnu ambalažu i strpljivo iz mjeseca u mjesec vraćati dugove.
 

Uputnije je onda promisliti što sami možete napraviti da bi vam davljenički stisak životnih troškova popustio i dopustio vam da prirodnije i laganije financijski „prodišete“.
 

I pored toga što štedite „na sve strane“ i uvjereni ste da više ne postoji stavka na kojoj možete uštedjeti pokušajte se još jednom prisjetiti sigurno znanih prokušanih metoda kojima se kroz godinu može uštedjeti gotovo jedna cijela prosječna plaća ili jedna od većih mirovina.
 

Najznačajnije uštede možete napraviti na grijanju i klima uređajima, kućanskim aparatima i malim elektronskim aparatima, te rasvjeti i utrošku vode. Na grijanje (zimi) i hlađenje (ljeti) potrošite najviše energije i računi se višestruko i nekontrolirano „podebljavaju“. Najvažnije od svega je da su vam ti uređaji ispravni i redovito servisirani i da oko njih postoji slobodan protok zraka kako bi se postigla njihova maksimalna efikasnost, jer neispravni ili zagušeni, sami od sebe rasipaju energiju i postaju prave štetočine za vaš kućni budžet.
 

Svake godine prije sezone grijanja provjerite eventualne pukotine i rupe oko prozora ili vrata i ako ih ima sanirajte ih samoljepivom izolacijskom trakom ili namjenskom poliuretanskom pjenom kako vam nepotreban „propuh“ ne bi odnosio toplinu u „vjetar“.
 

Ako u sezoni grijanja smanjite sobnu temperaturu za samo 1° Celzijusov, račun za ovu stavku može biti manji i do 10%. Tako vam „dnevna“ maksimalna temperatura treba iznositi od 20 do najviše 22°C uz održavanje dovoljne vlažnosti zraka postavljanjem uz radijatore keramičkih posuda s vodom koja će polako isparavati i tako održavati preporučenu vlažnost zraka. U ljetnim mjesecima temperaturu rashlađivanja ne „spuštajte“ ispod 26 ili 27°, tj. 5 – 6 ° niže od vanjske temperature. Ako imate takvu mogućnost nemojte grijati, niti hladiti prostorije u kojima ne boravite preko dana.
 

Što se kućanskih aparata tiče najjači potrošači su hladnjak i ledenica koji su uključeni kroz cijelu godinu. I na ovim aparatima se s malo strpljenja mogu napraviti dodatne uštede. Za ledenice i hladnjake je najvažnije osigurati nesmetanu cirkulaciju zraka na način da budu odmaknuti od zida barem 10 centimetara kako ih „povratni“ zrak ne bi dodatno zagrijavao, što rezultira povećanom potrošnjom energije. U tom slučaju moraju biti smješteni na što hladnijem mjestu i nikako u zatvorenim ormarima, blizu štednjaka ili drugih izvora topline.
 

Ne stavljajte u hladnjak i ledenicu toplu hranu već je pustite da se ohladi na sobnu temperaturu i tek je onda spremajte. Zapamtite, hladnjak nije televizor da u njega gledate, ako želite sačuvati postojanost temperature hladnjaka ili ledenice, prije otvaranja razmislite što trebate uzeti iz njih i tek ih onda otvorite. Blagodati hladnjaka i ledenica koristite maksimalno i napravite si led za rashlađivanje pića umjesto da otvorite slavinu i čekate da poteče hladna voda.
 

I na štednjacima možete uštedjeti na način da kod kuhanja koristite odgovarajući plamenik ili strujno kolo koje svojim promjerom ili plamenom ne smije prelaziti površinu dna posude u kojoj kuhate kako se plin ili toplina ne bi nepotrebno rasipali. Kod kuhanja na štednjaku maksimalno koristite poklopce jer posude na taj način duže zadržavaju toplinu, a u kuhinji se smanjuje kondenzacija pare. Ako imate kvalitetnije posuđe za kuhanje koje „čuva“ toplinu, štednjak isključite prije kraja kuhanja i pustite neka jelo „krčka“ u zatvorenoj posudi i tako iskoristite onu „pasivnu“ energiju.
 

Kod pečenja u pećnici vrata otvarajte samo po potrebi jer svaki put kada ih otvorite velika količina topline se nepotrebno izgubi.
 

Kod podgrijavanja jela mikrovalna pećnica se pokazala daleko efikasnija i ekonomičnija pa ju za te svrhe koristite umjesto plinskih ili električnih plamenika.
 

Perilice za rublje ili suđe, ne uključujte poluprazne ili polupune, nego ih napunite maksimalno prema uputi i volumenu, pa ćete i na taj način uštedjeti podosta kW preskupe struje. Češće provjeravajte filtere, te razinu soli u perilici posuđa, a unutrašnjost čistite redovito. Odaberite programe pranja rublja s najnižom temperaturom vode dostatnom da rublje bude kvalitetno oprano.
 

I na tzv. „malim elektroničkim uređajima kao što su TV, video i stereo uređaji, računala i računalna oprema, punjači za mobitele itd. na godišnjem nivou može se postići znatna ušteda. Zapamtite, svi ovi uređaji troše struju i dok su na stand-by načinu rada, jer zbog ugrađenih aktivnih elektroničkih komponenti „vuku“ struju i dok uređaji na njih nisu priključeni. Zato je najuputnije iz utičnice isključiti punjače i svu ostalu elektroniku sa svjetlećim kontrolnim lampicama i tako prekinuti dovod struje do ugašenih aparata.
 

Već je uvriježeno i općeprihvaćeno mišljenje da su „štedne“ žarulje i energetski učinkovite, što doista i jesu, a traju i do 10 puta duže od običnih žarulja. Upotreba takve jedne žarulje može uštedjeti i do 50 € po životnom vijeku žarulje. Ali naučite; stalnim paljenjem i gašenjem njihov se „životni vijek“ znatno skraćuje. Najveće koristi imat ćete ukoliko ih koristite u prostorima u kojima su uključene više vremena kao što su dnevni boravci ili radne sobe i ako ih uvijek isključujete kad napuštate prostoriju.
 

Razmislite o doista malom ulaganju u senzore za korištenje svjetla ili svjetlosne sklopke koji će automatski upravljati jačinom potrebne rasvjete. Uz ovo, rasvjetu u stanu možete kontrolirati i prema potrebi koristiti pomoću mikro i magnetskih prekidača, a intenzitet jačine regulirati pomoću regulatora tzv. „dimera“ koji su preporučljivi za klasičnu i halogenu rasvjetu kao i za neke vrste LED rasvjete.
 

Ako želite izbjeći stresne i traumatske situacije izazvane prevelikim i nekontroliranim računima za režije morate čim prije naučiti racionalnije i s promišljanjem koristiti energiju bez koje danas ne možemo zamisliti niti jedan dan života, a na godišnjem nivou uštede mogu biti značajan i olakšavajući faktor za poluprazne ili prazne lisnice hrvatskog radnika i penzionera.

 

Dom Gradnja

 

Izdvojene tvrtke

Egle

Tvrtka Egle dizajn već 20-tak godina bavi se prodajom i ugradnjom staklene opeke. Staklenu opeku gradimo suhom gradnjom – Sustav Ezylay u silikonu koji je jedini certificirani sustav. Danas staklenu opeku možete naći u raznim dizajnim, bojama i veličinama. Njena primjena proširila se na tuš kabine, šankove, balkonske i stubišne ograde i sl. Zadnje dvije godine na tržištu smo konkurentni novim proizvodima: unutarnjim staklenim stijenama, kliznim i zaokretnim staklenim vratima, polikarbonatima i kopelitom. Egle dizajn jedini je centar i glavni zastupnik za staklenu opeku na hrvatskom tržištu. Vaše ideje i želje, specijalizirani će majstori uz primjenu certificiranih sustava pretvoriti u stvarnost i za to garantirati dugogodišnjom garancijom.

opširnije
PALUS PVC i ALU stolarija

PALUS je obiteljska tvrtka koja uspješno posluje već duži niz godina. Primarna djelatnost je proizvodnja visokokvalitetne građevinske PVC i aluminijske stolarije u suradnji s vodećim svjetskim proizvođačem REHAU.

opširnije
DUT Interijeri

Tvrtka smo u obiteljskom vlasništvu, osnovana 1996. godine. Naša osnovna djelatnost je opremanje interijera, te veleprodaja i maloprodaja dekorativnih tkanina, zavjesa, vreća za sjedenje itd. . Tijekom godina uspješnog poslovanja, pokrenuli smo i razvili vlastitu proizvodnju, serijsku i po mjeri, velikog asortimana proizvoda prepoznatljivog dizajna koji će oplemeniti svaki prostor u kojem se nalaze.

opširnije
AT-Rasvjeta

A.T. Rasvjeta bavi se prodajom LED rasvjete i rasvjetnih tijela, te osvjetljenjem poslovnih i stambenih prostora. Večina proizvoda iz asortimana rasvjete napravljeno je u LED tehnologiji što znači duži vijek trajanja, smanjenje potrošnje električne energije, lijepši izgled te mnogo boja na izbor.

opširnije
Uredi vrt

opširnije
PPS-Galeković

PPS Galeković vodeći je proizvođač masivnih podova i parketa u Hrvatskoj, te godišnje proizvede preko 750.000m2 podova i parketa, i prerađuje preko 40.000m3 trupaca. Naših više od 200-tinjak zaposlenih djelatnika utjelovljuje preko 52. godine iskustva u obradi drva, te zajedničkim zalaganjem održavamo tradiciju obrade najboljeg slavonskog hrastovog, bukovog i jasenovog drva.

opširnije
Hortikultura Dažd

Hortikultura DAŽD - usluge uređivanje krajolika za izgradnju, održavanje i redizajniranje krajolika kao što su: parkovi i vrtovi za: privatne kuće i stambene zgrade zgrade javne i polujavne namjene (škole, bolnice, administrativne zgrade, crkve itd) općinsko zemljište (parkovi, zelene površine, groblja itd.) zelene površine uz autoceste (ceste, željezničke i tramvajske linije, vodene putove, luke) industrijske i komercijalne zgrade Savjetovanje: koje biljke saditi i u koje vrijeme koje biljke mogu imati utjecaja na vaše zdravstveno stanje (utjecaj na dišne puteve kako zdravih tako i bolesnih osoba u vašem užem okruženju) savjeti oko uljepšavanja okoliša kako bi se osjećali ugodno u okolišu u kojem boravite

opširnije
Zovko Parketi

Stručni savjeti oko izbora odgovarajućeg drvenog poda u skladu sa Vašim zahtjevima i mogućnostima Restauracija starih drvenih podova Kvalitetno izvođenje radova Primjena suvremenih strojeva te ugradnja kvalitetnih i provjerenih materijala Garancija na izvođenje radova i ugrađene materijale Dugogodišnje iskustvo u ovom poslu omogućava nam da udovoljimo svim zahtjevima suvremenih životnih i radnih prostora Obiteljske kuće i stanovi Poslovni i ugostiteljski prostori Obratite nam se s punim povjerenjem!

opširnije
Viega

Viega je obiteljsko poduzeće u najboljem smislu riječi. Što je prije sto godina utemeljeno s dobrom vjerom u ideju i zdravi duh poduzeća, dalje se sistematski razvijalo generacijama. Uz stalno razvijanje glavnog područja djelovanja – instalacijske tehnike – naša je tvrtka kontinuirano rasla. Pritom su vrijednosti koje su karakterizirale generacije utemeljitelja vitalne kao i na početku. Hrabrost, strast i sklonost ka inovacijama su i danas temelji uspješne priče tvrtke Viega.

opširnije
Callegari

Callegari, talijanska škola mode i dizajna od 1994. godine u Hrvatskoj izvodi programe obrazovanja odraslih iz područja mode i dizajna. Školu su osnovali Talijani Franko Polo i Ivana Dalfiume pod okriljem Callegari škole Treviso iz Italije, kasnije poznatom kao Istituti Callegari. Danas naša škola djeluje neovisno u Zagrebu, Splitu i Rijeci, njegujući tradiciju, izvorne programe, metode i tehnike stare škole Callegari iz Trevisa, nekad renomirane škole u Italiji.

opširnije
Špurga

Stolarija Špurga svoje početke bilježi 1993 godine u malom proizvodnom prostoru u Županji. Nakon osnivanja poduzetničkih zona, ulazimo u investiciju oko kupovine parcele u poslovnoj zoni "Ambarine" u Gradištu. u 2007 godini počima izgradnja proizvodne hale i sušare. Proizvodni program: Ulazna i sobna vrata Stepeništa Interijeri sa naglaskom na osobnost i stil Svi naši proizvodi izrađuju se iz najkvalitetnijih vrsta drva, a naj češće su to domaće vrste kao što su hrast i jasen sa porijeklom iz FSC potvrđenih šuma. Stolarija Špurga posjeduje ISO 9001/2008 standard, sustav kontrole kvalitete procesa i proizvoda.

opširnije
Bazgin d.o.o.

Iskustvo je garancija naše kvalitete. Mi smo tvrtka koja čvrsto stoji iza obavljenog posla, uz garanciju kvalitete koju smo stekli iskustvom. Specijalizirani smo za fotonaponske sisteme, solarne sustave i LED tehnologiju. Nudimo Vam projektiranje, montažu, održavanje, servis, i kvalitetne proizvode renomiranih proizvođača po prihvatljivim cijenama. Naš tim sastoji se od školovanih i stručnih ljudi koji su Vam u mogućnosti pružiti podršku i kvalitetnu uslugu u što je moguće kraćem roku. Za sva Vaša pitanja stojimo Vam na raspologanju.

opširnije
Piramida Trumić d.o.o.

Građevinska firma "Piramida" sa sjedištem u Zagrebu (I.B.Mažuranić 1) prisutna je na hrvatskom tržištu visokogradnje i izvođenja objekata od 1992. godine. Firma nudi strankama kompletnu uslugu izvođenja svih vrsta radova u visokogradnji.

opširnije
Placenta d.o.o.

Naša osnovna djelatnost je staklo i proizvodi od stakla kao i uokvirenje slika ,fotografija,ogledala, goblena i ostalo. Svi naši proizvodi proizvedeni su od najkvalitetnijih materijala i elemenata dostpnih na tržištu RH. Placenta d.o.o je u mogučnosti zadovoljiti potrebe malih i velikih projekata,kao i specifične zahtjeve projektirane , razvijene i ugrađene specijalno prema vašim željama.

opširnije
Hidroterm

HIDROTERM, je specijalizirani obrt osnovan 30.06.1996. Sjedište obrta je u Krvavcu 2, Metkovića. Također imamo poslovnicu u Dubrovniku. Tijekom 15 godišnjeg rada na području dubrovačko-neretvanske županije obavili smo više poslova različite složnosti a na zadovoljstvo investitora. Obavljajući navedene radove pratili sam razvoj materijala i tehnologija te preuzimali najsavremenija dostignuća, pa shodno tome i sada koristim materijale te primjenjujem najsuvremenije metode ugradnje. Izvodimo hidroizolacije, termoizolacije i sanacije

opširnije
Vodotehna

Tvrtka VODOTEHNA d.o.o. osnovana je 1996.godine, od samog početka poslovanja specijalizirani u prodaji na malo i veliko vodovodnog materijala, sanitarija, keramike, opreme za plin, grijanje i klimatizaciju. Tijekom godina VODOTEHNA je izrasla u ozbiljnog partnera u svim područjima svoje djelatnosti, tako da danas poslujemo na četri lokacije na području Republike Hrvatske, od čega su tri prodajna centra u Bjelovaru, Križevcima, Zadru te centralno distibutivno skladište u Bjelovaru. VODOTEHNA je orijentirana prema razvoju te se svake godine ulažu znatna sredstva u uređenje i proširenje izložbenih, skladišnih i distributivnih kapaciteta te proširenje asortimana roba, sukladno svjetskim trendovima i tehnologijama s naglaskom na kvalitetu proizvoda. Posjetite nas, vjerujemo da ćete pronaći nešto i za sebe!!!

opširnije
Bukovinski

Tvornica parketa Bukovinski d.o.o. je tvrtka s višegodišnjom tradicijom u obradi drva i proizvodnji masivnog parketa. Tvrtka je nastala iz obiteljskog obrta kojeg je 1946. godine osnovao Mihalj Bukovinski. Kontinuiranim ulaganjem u nove tehnologije, kroz protekla desetljeća izgrađena je moderna pilana, proizvodnja parketa, sušare i skladišta. Kvalitetu proizvoda prepoznalo je i inozemno tržište na koje otpada 75% ukupne proizvodnje. Tvrtka je u privatnom vlasništvu sa registriranim temeljnim kapitalom u iznosu od 9.163.900,00 kn i danas je značajan faktor razvitka našeg kraja. Dugogodišnjim iskustvom i odabirom najboljih sirovina razvili smo proizvodnju kojom proizvodimo poznat i priznat proizvod na domaćem i inozemnom tržištu. Na vaše zadovoljstvo već smo dugi niz godina jedan od vodećih proizvođača parketa te pomno izabranog asortimana koji zadovoljava sve vaše male i velike želje.

opširnije
Confirmat d.o.o.

Confirmat d.o.o. Izrada namještaja po mjeri

opširnije
Vrca staklo d.o.o.

Tvrtka Vrca staklo d.o.o., osnovana 2011. godine, bavi se prodajom staklarskih proizvoda: staklene tuš kabine na mjeru, stakla za kuhinjske zidove, staklene ograde, staklene pregrade, staklena vrata, klizne i harmo stijenke, stakleni zimski vrtovi i nadstrešnice, staklene fasade, staklene stepenice i podovi, stakla za uređenje interijera (stolovi, police, ogledala,...).

opširnije
Mal-Gal

Obrtništvo MAL - GAL Građevinarstvo osnovano je 1991 godine. MAL-GAL je zahvaljujući dobrim poslovnim investicijama izrastao u veliki obrt koji zapošljava kvalificirane građevinske radnike, zidare, tesare, armirače i diplomirane inženjere građevine. Već nekoliko godina sami investiramo u izgradnju građevinskih objekata. Ako kupujete ili planirate graditi - adaptirati građevinski objekt provjerite nas dali je istina da našim investitorima gradimo po europskim normama i standardima te nudimo najvišu uslugu u zadanim rokovima.

opširnije
INTERMONT

Spušteni stropovi, pregradni zidovi, suha žbuka, obloge zidova, uređenje potkrovlja, suhi estrih- pod, štukature Orac Decor, indirektna rasvjeta, „zvjezdano nebo“, radovi sa Knauf, Rigips, Placo, Lafarge, Promat, Fermacell, Wedi pločama, mineralni stropovi Amf, Armstrong, Owa, lamel metalni stropovi Hunter Douglas, klizna vrata, obloge kamina,...

opširnije
Plinoterm

Instalaterska radnja za plinska postrojenja "Plinoterm" uspješno posluje više od 25 godina na području Zagreba i cijele Hrvatske, a bavi se instaliranjem, servisiranjem i održavanjem kotlovnica, sustava centralnog grijanja, plinskih instalacija, instalacija ukapljenog i naftnog plina, te postavljanjem toplinskih stanica i sustava klimatizacije. Ovlašteni smo partner Gradsko stambeno-komunalnog gospodarstva. Dugogodišnja tradicija te više od 30 postrojenja i kotlovnica u našim referencama su jamstvo kvalitete usluga koje pružamo.

opširnije
Decorum d.o.o.

Mi smo tvrtka koja se bavi projektiranjem, proizvodnjom i građenjem montažnih niskoenergetskih kuća. Pored građenja nisko energetskih kuća proizvodimo razne vrste i oblike mozaik podova. Naši zaposlenici su visoko obrazovani stručni djelatnici koji će Vam ponuditi optimalno rješenje u skladu sa Vašim željama.

opširnije
Bazeni Jerkić

„Tvrtka JERKIĆ d.o.o., zastupnik francuske tvrtke "DESJOYAUX", europskog lidera na tržištu bazena, bavi se projektiranjem, izgradnjom, reparacijom i opremanjem obiteljskih i javnih bazena na području Republike Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine.“

opširnije
Agatić d.o.o.

Izrada, montaža i pokrivanje krovišta i nadstrešnica. Krovišta pokrivamo sa svim vrstama pokrova. Postavljamo izolacije na krovišta. Izrađujemo drvene kuće. Ovlašteni smo monteri krovnih prozora Velux i Roto. Izrada gromobranskih instalacija. Posjedujemo odobrenje za rad na spomenicima kulture, te licencu I-IV kategorije za tesarske, krovopokrivačke i limarske radove.

opširnije